Jaarverslag 2018 Visserijmuseum Breskens

Het museumseizoen liep dit jaar van 31 maart tot 1 november. Tijdens de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie was het museum ook open. Tijdens de wintermaanden was het museum ook open voor groepen, die gereserveerd hadden.

  1. Bestuur.
    Het bestuur vergaderde dit jaar (9/1;13/2;28/3;1/5;12/6;31/7;11/9;30/10;4/12) 9 maal.
    De nieuwe folder werd in gebruik genomen.
    Het calamiteitenplan werd nogmaals geactualiseerd. Er zijn ook aangepaste ontruimingsplattegronden gemaakt.
    Door het bestuur werd een aantal malen overleg gevoerd met de gemeente zowel over financiele aangelegenheden als over het nieuwe museum.
    Het verzoek om te helpen met onderhoud Vissersmonument werd afgewezen, dit achten wij geen taak voor het museum.
    Met de vismijn is afgesproken dat we de sleutels van de vismijn krijgen, zodat de daar aanwezige AED, ook als de vismijn gesloten is, voor ons bereikbaar is.
    De contactdag van de VZM op 26 maart 2018 werd door een drietal vrijwilligers van ons museum bezocht.

2.    Het aantal bezoekers bedroeg dit jaar totaal 9752 waarvan 1283 met een Museumkaart

  1. Activiteiten, die het Visserijmuseum Breskens heeft georganiseerd tijdens en buiten het museumseizoen.
    Bij de opening van het museumseizoen op vrijdag 31 maart werd de tentoonstelling over fotos van de kunstenaar Wout Kole en de door hem gemaakte beschildering van de wanden in de aquariumzaal toegelicht door Wout Kole.
    Tijdens het gehele seizoen is er tweemaal een bioloog aanwezig geweest om, door de bezoekers meegebrachte, botten te determineren.
    Op 14 juli en 31 augustus is er langs het strand bij de Panoramaweg met trekpaarden op garnalen gevist. Beide arrangementen waren een groot succes.
    Op diverse woensdagmiddagen werden workshops gegeven met foam-clay. Kinderen konden visjes van aardewerk bekleden met foam-clay. Die middagen werden drukbezocht en dit succes wordt dus voortgezet.

Ook hebben enkele gidsen basisscholen bezocht met educatief materiaal om een gastles te verzorgen, voorafgaande aan daadwerkelijk museumbezoek van deze basisscholen.
Naast deze activiteiten is dit jaar ook weer samengewerkt met het museumstraatje in Groede. Men kan op beide locaties een combikaart kopen. Deze kaart is voordeliger dan 2 keer een losse kaart. De verrekening vindt tussen de beide musea plaats na afloop van het jaar.
Op vier zaterdagen in de zomer wordt aan klanten van de supermarkt Jumbo in Breskens door vrijwilligers van het museum een vrij-entreekaart verstrekt. Deze worden na afloop van het jaar met de supermarkt verrekend.
Enkele vrijwilligers bezochten de markt bij Van Damme en in IJzendijke en gaven ook informatie over het museum op de open dag van paardenfokkerij Nortier in Oostburg.
Er werd een nieuw arrangement toegevoegd: in samenwerking met
www.noordzeevissers.nl kunnen rondvaarten van 1,5 uur over de Westerschelde worden gemaakt met de Blyth catamaran Jan van Gent.
Het van Stefan van Grol gekregen aquarium werd in de aquariumzaal ingebouwd en Wout Kole bracht een wandschildering met onderwaterleven aan.
Op 21 december werd zoals ieder jaar gebruikelijk is, het museum met kerstversiering verfraaid ten behoeve van de winterfair op 29 december. Na afloop was er een korte vergadering met de vrijwilligers en een afsluitende borrel.
Op 29 december is een winterfair in het museum georganiseerd. Hierbij worden er in het museum allerlei oude ambachten en creatieve hobbys uitgeoefend. Daarnaast is er een rondleiding langs de haven en is met een paar groepen onder leiding van een gids de reddingboot van de KNRM bezocht. Bij terugkomst kon men vis proeven en een drankje, waaronder warme chocolademelk en gluhwein, nuttigen.
Houders van een Zeelandpas konden tegen een gereduceerd tarief het museum een maal bezoeken.

  1. Wisseltentoonstelling.
    Dit jaar werd van 1 april tot en met 31 oktober een tentoonstelling met de naam Selection Wout Kole in de Thijs Verschoorzaal van het museum gehouden over op het Breskense strand gemaakte fotos van schelpen.

5. Overige activiteiten.
De vorig jaar aan de buitenzijde van de lift aangebrachte banner hebben we gehandhaafd. Er werd door C&C Design een nieuwe banner ontworpen voor de balustrade, waarin de tentoonstelling over de fotos van Wout Kole werd aangekondigd.
Ria Van den Abeele is de nieuwe begeleidster MAS en is ter kennismaking langs geweest.

De getijdenklok is voorzien van een nieuw uurwerk en functioneert weer.

Een geplande brandweeroefening werd afgelast.

Er werd medewerking verleend door onder meer het beschikbaar stellen van de filmzaal voor palaver sloepen roeirace Breskens-Terneuzen 24-06-2018

Door Meeuwsen is de voet van Bresko gerepareerd. Bresko werd geschilderd.
Door een stroomstoring is het computerprogramma van de vaarsimulator ontregeld.

In het aquarium met de kweekroggen en babyhaaitjes is lekkage ontstaan. Na reparatie weer nieuwe vissen geleverd.

In vitrine nr. 9 werd een nieuwe glasplaat gemaakt, waarop enige scheepsmodellen konden worden geplaatst.

De CV bij de koffietafel werd voorzien van een nieuw expansievat en ontluchter.

Er zijn diverse storingen opgetreden bij internet/telefoon en Galaxy (= alarmkastje)

Een aantal malen zijn er problemen geweest met de koeling van de aquaria. Dat heeft geleid tot vervanging van de koelapparaten.

Rederij De Festijn heeft samenwerking met Visserijmuseum beeindigd.

De Reddingbootdag was een succes.

Alarminstallatie is door Telecom & Security overgeschakeld van meldkamer s-Hertogenbosch naar Goes, er zijn nieuwe pasjes verstrekt.
Regelmatig zijn er problemen met de lift, ook na de keuring werkte die nog niet goed.
Op 26-7 drukte iemand op het brandalarm in de vogelzaal. Gelukkig was het loos alarm, maar het gaf wel veel kabaal en de dader bleef onbekend. De brandmeldinstallatie werd weer gereset.
Een aantal malen heeft er kortsluiting plaatsgevonden in het aquarium (grote bak), daardoor is de stroom in een gedeelte van het museum uitgevallen, aquarium en kleine stuurhut. Veel vissen hebben het niet overleefd. Een paar dagen later is de bak gevuld met door ons zelf gevangen visjes tijdens het strandvissen met trekpaarden.
Zondag 2 september heeft de NVWA (kantoorhoudend via de vogelzaal) in samenwerking met de politie een controle gehouden in het havengebied van Breskens. Er was veel geloop van controleurs en gewapende politiemensen door het museum. Zowel bij de bezoekers als de baliemedewerkers droeg dit niet bij aan een prettige museummiddag. De controle was niet aangekondigd. Het museum kon na sluitingstijd nog niet op het alarm. Om 21.30 uur heeft Adrie Smallegange alles gecontroleerd (iedereen was weg) en heeft het alarm weer geactiveerd.
In het Adlib-kantoor werd een sleutelkastje aangebracht waarin de sleutels van de vitrines worden bewaard.
Er werd een koffer met museale objecten samengesteld, waarmee vrijwilligers langs zorginstellingen gaan en mensen met dementie voorwerpen laten zien.
Er heeft een controle plaatsgevonden door het servicecentrum Auteurs- en naburige rechten.

6. Financien
Dit jaar gingen we over naar een nieuwe boekhouder: Van Voren.
Deze accountant zorgde eind april voor de concept jaarstukken.
Door het tegenvallend aantal bezoekers in de jaren 2017 en 2018 en ook de hoge kosten van reparaties aan de lift en de koelinstallaties voor de aquaria zijn de reserves van het museum vrijwel opgebruikt. Hierover is overleg geweest met de gemeente. De gemeente heeft zich bereid verklaard garant te staan voor een eventueel tekort.
Rabobakclubkas campagne heeft euro 933,67 opgeleverd.
De opgeheven vogelvereniging schonk het museum een bedrag van euro 750,-.

 

7. Personeel
Het museum kon dit jaar drie nieuwe vrijwilligers verwelkomen. Wout Kole met name voor de Adlib-groep. Ook Theo Vercruijsse en Nancy van Oosten werden als vrijwilliger verwelkomd.
Kees Kosten is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ada Franssens was dit jaar 25 jaar vrijwilliger bij het museum.
Het museum stond met een informatiestand op de stagemarkt van het Zwin College in Oostburg.
Twee stagiaires hebben in de voorjaars-, mei- en herfstvakantie hun maatschappelijke stage in het museum gelopen.
Op 29 en 31 mei en op 2 november werd door een aantal vrijwilligers een cursus gevolgd, die door de SCEZ werd georganiseerd.
Door een aantal vrijwilligers werden de openingen van wisseltentoonstellingen in de musea te Axel en Hulst bezocht.
Een aantal vrijwilligers bezocht op 7 december de door de gemeente in Toversluis georganiseerde dag voor vrijwilligers.

 

8. Registratie
Voortgegaan is met het registreren van de collectie in het Adlib-programma. Door het verkrijgen van veel objecten uit het opgeheven museum in Blankenberge, moesten er weer veel nieuwe objecten geregistreerd worden. Bovendien waren er veel aanpassingen nodig door de in het museum aangebrachte wijzigingen en ten gevolge van het opnieuw inrichten van enkele vitrines.
Ook werd begonnen met het opnemen van het boekenbezit in het Adlib programma.


Er werden door particulieren een aantal scheepsmodellen geschonken.
Met ingang van dit jaar is het museum gratis toegankelijk voor de houders van een Museumkaart.

9.Nieuw museum
Na herhaald verzoek onzerzijds werd een aangepast vlekkenplan naar ons gestuurd. Na bespreking daarvan in het bestuur werd een gesprek aangevraagd bij de gemeente.
Op 3 april vond die bespreking plaats tussen het bestuur en de gemeente, waarbij onder meer het moeizaam overleg over het nieuwe museum ook aan de orde kwam. Daarbij werd toegezegd dat een vertegenwoordiger van het museum aanwezig kon zijn bij een bespreking tussen de gemeente en architectenbureau Koch op 16 april, waarbij het aangepaste vlekkenplan werd besproken. De door het visserijmuseum ingebrachte aanpassing werd echter niet besproken en ook niet in het plan verwerkt. Dat gaf aanleiding de gemeente een brief te schrijven dat wij met dat vlekkenplan niet akkoord kunnen gaan en dat overleg hierover nodig is.
Op 3 september vond opnieuw overleg met de gemeente plaats. De gemeente heeft in dat gesprek toegezegd dat zij het museum zullen betrekken in het overleg met de projectontwikkelaar, de architect en Hypsos. Op 13 september vond het gesprek met de projectontwikkelaar Van der Poel plaats in Terneuzen. In dat gesprek werd toegezegd de door het museum aangebrachte opmerkingen te bestuderen en indien mogelijk te verwerken.
Het door de gemeente in procedure gebrachte bestemmingplan is nog in behandeling. Daardoor kon de geplande start van de bouw eind 2018 nog niet doorgaan.

10. Website
De website van het museum werd door 13432 unieke bezoekers uit 37 verschillende landen bezocht, verreweg de meeste uit Nederland. Van de overige landen leverden Belgie en Duitsland de meeste bezoekers. Opvallend waren pieken in het bezoek op dagen dat er arrangementen waren (reddingsbootdag 28/4, strandvissen met paarden 31/7 en 13/8, winterfair 29/12) en een regenachtige zondag op25/6.

Voorbereidingen werden in samenwerking met de gemeente (en andere musea in West Zeeuws Vlaanderen) getroffen voor de komende wisseltentoonstelling over de slag om de Schelde in de Tweede Wereld Oorlog.

H.K.