VISSERIJMUSEUM BRESKENS

 

Programma groepsexcursies 2018

 

Voor groepen het gehele jaar geopend op afspraak

Afbeelding met illustratie

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

 

 

Aanvragen excursies: Visserijmuseum Breskens, Kaai 1-103,  4511 RC Breskens tel. 0031 117 383656

Per email: visserijmuseumbreskens@outlook.com Voor alle arrangementen geldt, dat zij door de PR afdeling van het Visserijmuseum uitsluitend in combinatie met een bezoek aan het Visserijmuseum worden geregeld.

 

Kostenoverzicht bij het bezoek van groepen aan  visserij museum, dat vooraf aangekondigd en afgesproken is:

                 6 jaar en ouder: € 5,50 per persoon.

                 0 jaar t/m  5 jaar: gratis, mits onder begeleiding.

                 Houders museumkaart: gratis op vertoon van de museumkaart,  tenzij anders is vermeld bij  het evenement.

                 Houders Zeelandpas: € 3,50 op vertoon van de Zeelandpas, tenzij anders is vermeld bij het evenement.

De rondleiding in het museum door een gids is gratis. Ook voor de mijnmeester en de nettenbreier worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voorwaarde is wel, dat de groep uit minimaal 15 betalende bezoekers bestaat. ( 15 x € 5,50 = € 82,50), het minimumbedrag. Is de groep kleiner, dan blijft het minimumbedrag gehandhaafd, tenzij in de groep houders van museumkaarten en/of Zeelandpassen aanwezig zijn. Zij worden met betalende bezoekers gelijkgesteld. Voorbeeld: groep bestaat uit 13 personen, waaronder 5 houders van een museumkaart. De 5 museumkaarthouders worden verondersteld betaald te hebben zodat er nog voor 15 – 5 = 10 bezoekers (8 echte en 2 fictieve bezoekers) kosten in rekening worden gebracht. De rekening voor de groep is in dit geval 10 x € 5,50 = € 55,00 in plaats van genoemd bedrag van € 82,50.  Een gids leidt maximaal 20 personen rond. Bestaat de groep uit meer dan 20 betalende bezoekers, dan worden zo nodig meerdere gidsen ingezet.  Ook daarvoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

 

1. Bezoek Visserijmuseum.

Het Visserijmuseum in Breskens geeft een beeld van de zeevisserij in de vorige eeuw, maar u vindt er ook fossielen van honderden miljoenen jaren oud en opgeviste botten van zoogdieren die vroeger leefden in  het gebied van de toen nog niet bestaande Noordzee. Verder vindt u in het museum, een vogelzaal met 845 opgezette vogels, 10 zeeaquaria, diverse maquettes van de haven en de Schelde en talloze modellen van de bruine vloot. De gids vertelt u er graag alles over. Als bijzondere bezienswaardigheid hebben we dit jaar prachtige schelpenfoto’s van Wout Kole. Op de grote 3D vaarsimulator kunt u laten zien hoe goed u schepen over de Westerschelde kunt navigeren Tenslotte laat een oud vissersman u zien hoe netten werden gebreid of geboet en hoe vissersknopen worden gelegd. Hij kan ook de touwslagerij demonstreren. U wordt uitgedaagd het ook eens te proberen.

Op aanvraag kunnen nog enkele andere elementen aan uw bezoek worden toegevoegd, te weten:

         -Vertoning van de film “Halen” over de visserij aan boord van een kotter.

         -Mijnen met de oude mijnklok, ooit gebruikt in de Breskense visafslag.

         -Kostprijs: zie kostenoverzicht  boven.  Duur bezoek: maximaal 2 uur.

 

2. Wandeling met een gids van het Visserijmuseum door Breskens.

In combinatie met een museumrondleiding  leidt een gids  u langs vele mooie en historische plekjes in het vissersdorp en langs de haven. Ook het uitkijkpunt op de duinen met uitzicht over de Schelde kan worden aangedaan.

Kostprijs rondleiding museum: zie kostenoverzicht boven.

Start: Museum. Tijdsduur: 1 uur.  Kostprijs wandeling: €. 25,00 (maximaal 20 personen per gids)

 

3. Kinderfeestje, begeleid door het kinderanimatie-team.

In het museum kunt u buiten het hoogseizoen (juli/augustus) ook een kinderfeestje houden voor kinderen tot 12 jaar. Behalve een ontdekkingstocht in het museum  kunnen de kinderen tekenen of  “Bresko” bekleden met foam-clay. Een bezoek aan de echte Bresko bij de haven behoort tot de mogelijkheden.  Voor ieder kind is er een vruchtensapje beschikbaar. De ouders mogen zelf  versnaperingen meebrengen. Het programma wordt in overleg vastgesteld en duurt maximaal 2 uur.

                  Kostprijs:  € 10,00 per kind met een minimum van € 100,00 per feestje;

                  Ouders/begeleiders, zie kostenoverzicht boven; maximaal 2 ouders/begeleiders hebben gratis entree.

 

4. Rondrit door Breskens met het toeristentreintje of begeleide rondrit in uw eigen bus.

Na het museumbezoek met rondleiding en mijnen met de oude mijnklok, is er gelegenheid om Breskens te verkennen met het toeristentreintje. De tocht gaat langs de mooiste en meest interessante plekjes van Breskens en omgeving. Een gids gaat met u mee om de geschiedenis van Breskens te vertellen en uitleg te geven over wat u onderweg ziet.

Tijdsduur: rondleiding museum anderhalf uur. Rondrit treintje één uur.

Kosten: Rondleiding museum: zie kostenoverzicht boven.  

               Begeleide rondrit met treintje en gids € 250,00.

               Begeleide rondrit in uw eigen bus: € 25,00 per uur.

 

5. Garnalen vissen met trekpaarden in Breskens.

Vissen met trekpaarden is een klassieke visserij  met Zeeuwse of Vlaamse trekpaarden vanaf het strand bij Breskens.  Vanaf  Kaai 1-103 bij het museum vervoeren wij u met de Crea-trend expres naar het strand voor de demonstratie strandvissen met trekpaarden. In 2018 organiseren wij dit in samenwerking met http://www.trekpaardenwereld.nl  In Oostburg en http://www.crea-trends.nl uit Retranchement. Hoofdsponsor van dit arrangement is Jumbo Ingels Breskens Aanvang: n.t.b. Tijdsduur: in combinatie met museumbezoek: de hele morgen. Mocht u het museumbezoek willen uitstellen tot een latere datum, kunt u hiervoor vrijkaartjes vragen aan de balie.  Er is dan geen gidsenbegeleiding. 

Kostprijs: € 9.50 per persoon vanaf 4 jaar.

Museumkaarten en Zeelandpassen worden voor dit evenement niet geaccepteerd.

Reserveringen: 0031 117 383656 of  per email :  visserijmuseumbreskens@outlook.com

In verband met beperkte bezoekerscapaciteit is reservering vooraf aan te raden.

 

Het Visserijmuseum organiseert in samenwerking met anderen talloze combinatie-arrangementen.

Hieronder vindt u de voorbeelden.

 

6. Land en Zee, een dag arrangement, desgewenst uit te spreiden over meerdere dagen.

Dit is een dag arrangement i.s.m.”Het Vlaemsche Erfgoed” in Groede. U kunt deze dag naar keuze in Groede  of in Breskens beginnen. Het dagprogramma geeft een schitterend historisch inzicht  over de streek.

 

Groede. http://www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

In Groede geeft  het Slijkstraotje een prachtig nostalgisch  beeld van het dagelijks leven van een eeuw geleden terwijl de Lutherse Kerk zelfs teruggaat tot 1741. Daar zijn prachtige verhalen bij te vertellen en dat gebeurt dan ook door een gids als u dat wenst. Aanbevelenswaardig is verder  het inlassen van een koffiepauze met daarbij de  beroemde echte Groese Paptaart. Desgewenst  kunt u  in Groede de lunch  gebruiken. Nadere informatie kunt u vragen via email bij:

 Groedegroepen@zeelandnet.nl of telefonisch op gsm-nummer 06 50 617 910

 

Breskens.

Het Visserijmuseum in Breskens geeft een beeld van de zeevisserij in de vorige eeuw, maar u vindt er ook fossielen van honderden miljoenen jaren oud en opgeviste botten van zoogdieren die vroeger leefden in  het gebied van de toen nog niet bestaande Noordzee. Verder vindt u in het museum, een vogelzaal met 845 opgezette vogels, 10 zeeaquaria, diverse maquettes van de haven en de Schelde en zijn er talloze modellen van de bruine vloot. De gids vertelt u er graag alles over. Als bijzondere bezienswaardigheid hebben we dit jaar prachtige schelpenfoto’s van Wout Kole. Op de grote 3D vaarsimulator kunt u laten zien hoe goed u schepen over de Westerschelde kunt navigeren Tenslotte laat een oud vissersman u zien hoe netten werden gebreid of geboet en hoe vissersknopen worden gelegd. Hij kan ook de touwslagerij demonstreren. U wordt uitgedaagd het ook eens te proberen.

Op aanvraag kunnen nog enkele andere elementen aan uw bezoek worden toegevoegd, te weten:

         -vertoning van de film “Halen” over de visserij aan boord van een kotter.

         -mijnen met de oude mijnklok, ooit gebruikt in de Breskense visafslag.

 

Vervoer: Indien gewenst kan zowel in Groede als in Breskens een gids van het Visserijmuseum bij u in de bus stappen om uw vervoer van de ene locatie naar de andere locatie te laten plaats vinden langs een mooie toeristische route (1 uur).

U ziet veel en leert veel.

Kosten arrangement:  € 8,- per persoon;  Begeleid busvervoer: € 25,00 per uur.

Museumkaarten en Zeelandpassen  worden bij groepen voor dit arrangement niet geaccepteerd.

NB: Deze reductie gevende combikaarten kunnen ook door individuele bezoekers worden aangeschaft. Er is dan geen gidsenbegeleiding. In dit geval kan het soms voordeliger zijn losse kaartjes te kopen voor beide musea, bij voorbeeld als u houder van de museumkaart (gratis entree in Breskens) of de Zeelandpas (gereduceerde entreeprijs in beide musea) bent . Ook voor kinderen is dit van toepassing. Wij adviseren u hierover graag, zowel in Breskens als in Groede.

Aanmelding: Visserijmuseum Breskens, Kaai 1-103,  4511 RC Breskens tel 0031 117 383656

                         Per email: visserijmuseumbreskens@outlook.com  of

Aanmelding: De Erfgoedwinkel, Slijkstraat 10 , 4503 BC Groede;  tel. 06 50 617 910

                         Per email: Groedegroepen@zeelandnet.nl

 

Nieuw in 2018: Voor touringcarbedrijven

 

7. Dagje op weg in West Zeeuws Vlaanderen" met Lunch/diner.

Indien gewenst kan het Visserijmuseum bemiddelen bij de plaatselijke horeca als u koffie wilt drinken  en een lunch- of dinerafspraak wilt maken. Dit arrangement is speciaal voor touringcarbedrijven georganiseerd.

 

VOORBEELD DAGARRANGEMENT:

09.30-10.15: koffie/thee met een koek  in het zalencentrum Mauritshof in IJzendijke: www.mauritshof.eu

                        Een gids van het Visserijmuseum stapt hier bij u in de bus en begeleidt u de gehele dag.

10.15-10.30: transfer naar het Visserijmuseum.

10.30-12.00: rondleiding in het museum.

12.00-12.30: transfer naar HR Scaldis.

12.30-13.45: driegangen lunch in HR Scaldis (aperitief, soep, hoofdgerecht vlees of vis, nagerecht).

13.45-14.45: begeleide rondrit in uw eigen bus langs mooie plekjes in West Zeeuws- Vlaanderen.

14.45-16.00: bezoek en rondleiding in Groede en in het museumstraatje in Groede www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

16.00-16.30: koffie/thee met echte Groese paptaart, einde dagprogramma en vertrek.

Kostprijs: € 45,00 per persoon.

De museumkaart of Zeelandpas worden bij dit arrangement niet geaccepteerd.

 

8. Bezoek aan de Sint Barbarakerk in Breskens.

Het bezoek voor individuele bezoekers aan de Barbarakerk is gratis. In de maanden juli en augustus is er op dinsdag een rondleiding om 13.30 uur en deze is in principe ook gratis al wordt een vrijwillige financiële bijdrage op prijs gesteld. Voor groepen geldt een prijs van 1 euro per persoon met een minimum van 10 euro, er wordt dan een rondleiding gegeven door een goed geïnformeerde gids. De kosten voor de rondleiding kunnen bij de gids contant worden voldaan. Een combinatie bezoek Visserijmuseum / Barbarakerk is mogelijk. Voor de kosten van het museumbezoek: zie kostenoverzicht boven.

 

9. Helder als glas.

Het Visserijmuseum heeft voor groepen op aanvraag een combinatiearrangement samengesteld in samenwerking met de Art & Glas-Studio, Dorpsstraat 10 in Breskens. In de glasstudio wordt aan u een fascinerende demonstratie glasblazen gegeven. Bovendien wordt u getoond, wat er verder zoal mogelijk is met glas en andere materialen. 

Voor meer informatie zie  www.Art-Glass-Studio.nl  Een voorbeeldprogramma,  in overleg aan te passen:

13.00 -14.30 u: rondleiding Visserijmuseum  met demonstratie mijnen en netten breien.

14.30 -15.00 u: wandeling langs de haven naar de glasstudio. Wilt u begeleiding door een gids dan  kost dat  € 25,00 extra voor de gehele groep.

15.00 -16.15 u: demonstratie glasblazen.

Kostprijs:  Museum: zie kostenoverzicht boven, te voldoen in het museum bij aanvang bezoek.

                   Glasstudio: €  5,00 per persoon, € 2,50 voor kinderen t. m. 12 jaar, te voldoen in de glasblazerij.

*Indien gewenst kan de wandeling verlengd worden met een koffiepauze. U regelt dit volledig zelf. Het Visserijmuseum kan hierin wel bemiddelen. Bij de Glasstudio is er op donderdagmorgen om 11.00 uur een demonstratie glasblazen voor een ieder, die dat wil meemaken.  Info Glasstudio : 0031 117 38 1737 Reserveringen hiervoor per email: cor.bleeker@hetnet.nl

 

10. Paardenmelkerij Nortier Oostburg

Tijdens het bezoek aan deze melkerij wordt uitleg gegeven over de wijze waarop deze melkerij gestalte krijgt. De trekpaarden zijn ook bekend van het strandvissen (zie 5). Duur 1.5 uur.

Kostprijs: € 6,50 per persoon incl. koffie en cake. Kinderen tot 3 jaar gratis.

Voor meer informatie zie  www.trekpaardenwereld.nl

 

11. Rondvaart op de Westerschelde met de Jan van Gent           Foto’s schip hier

Het Visserijmuseum in Breskens organiseert in samenwerking met de Noordzeevissers rondvaarten van 1.5 uur voor 8 - 16 personen op de Westerschelde. Naar keuze vaart u richting Cadzand, Vlissingen, Hoofdplaat ("Rondje Plaat") of Terneuzen. Voorafgaand of aansluitend aan de rondvaart krijgt u in het Visserijmuseum uitleg over alles wat met de Westerschelde te maken heeft.

Kostprijs: museumrondleiding: zie kostenoverzicht boven.

                  Rondvaart: € 20,00 per persoon. Kinderen t.m. 5 jaar gratis, 6 t.m. 12 jaar € 10,00.

                    Verlenging rondvaart: € 100,00 per uur.

Beide kostenposten dienen bij aanvang van het bezoek in het Visserijmuseum voldaan te worden.

Indien gewenst kan de rondvaart verlengd worden, eten en drinken mag u meebrengen, koffie kunt u aan boord verkrijgen. Reservering: Visserijmuseum  Kaai 1-103  4511RC  Breskens.  0031 117 383656

 

12. Valkeniershof, Klakbaan 5, IJzendijke.

In combinatie met een bezoek aan het Visserijmuseum organiseren wij een bezoek aan de Valkeniershof, waar Marina prachtige shows en demonstraties met roofvogels en uilen geeft. Erg leerzaam, ook voor kinderen. Zie hiervoor verder  www.valkeniershof.nl

 

13. Museum Het Bolwerk, Markt 28,  IJzendijke.

Dit museum is hét informatiecentrum voor de Staats-Spaanse Linies.  Dit unieke complex van verdedigingswerken is tot op de dag van vandaag beeldbepalend voor het landschap van de grensstreek. Voor meer info zie www.staatsspaanselinies.eu 

 

14. Charlotte’s Pompoenerie. Watervlietseweg 15,  IJzendijke.

Er zijn meer dan 400 soorten pompoenen,  waarmee heerlijke culinaire produkten, bieren  en sappen zijn te maken. U kunt ervan proeven en ze in het winkeltje kopen voor thuis. Charlotte  leert u alles over de pompoenteelt tijdens een rondgang in en door de kassen.  Voor meer informatie zie www.deheidebloem-charlotte.nl

 

15.  Kaasboerderij “de Vos”, Helenaweg 4,  Biervliet.

Tijdens dit bezoek wordt uitleg gegeven over de ambachtelijke kaasmakerij. In de boerderij kunnen streekspecialiteiten gekocht worden. Kostprijs: € 3,50 p.p. incl. hapje en drankje.  Voor verdere informatie zie www.devoskaas.nl

 

De deelname aan alle arrangementen vindt plaats op eigen risico.

De organisatoren kunnen niet aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.