VISSERIJMUSEUM BRESKENS

 Programma groepsexcursies 2018

 

Aanvragen excursies: Visserijmuseum Breskens, Kaai 1-103,  4511 RC Breskens tel. 0031(0)117 383656;

Per email: visserijmuseumbreskens@outlook.com

Voor alle arrangementen geldt, dat zij door de PR afdeling van het Visserijmuseum

uitsluitend in combinatie met een bezoek aan het Visserijmuseum worden geregeld.

 

Kostenoverzicht

Entree:  13 jaar t/m  64 jaar: € 5,50 per persoon

                 6 jaar t/m 12 jaar en 65 jaar en ouder: € 4,50 per persoon

                 0 jaar t/m   5 jaar: gratis, mits onder begeleiding

Rondleiding: de gids wordt betaald uit de entreeprijs op voorwaarde dat er minimaal 15 betalende bezoekers zijn.  Is de groep kleiner dan 15 personen, dan kost de rondleiding door een gids  inclusief de entree  € 82,50.  Bij grotere groepen worden gratis meerdere gidsen ingezet.  Voor de mijnmeester en de nettenbreier worden ook geen extra kosten in rekening gebracht.

 

1.       Bezoek Visserijmuseum.

Het Visserijmuseum in Breskens geeft een beeld van de zeevisserij in de vorige eeuw, maar u vindt er ook fossielen van honderden miljoenen jaren oud, een vogelzaal met 845 opgezette vogels, 10 zeeaquaria, diverse maquettes van de haven en de Schelde en er zijn talloze modellen van de bruine vloot. De gids vertelt u er graag alles over. In de wisselzaal is een tentoonstelling  ingericht over opgeviste botten van zoogdieren, die vroeger leefden in  het gebied van de toen nog niet bestaande Noordzee. Een speciale attractie is de grote vaarsimulator in 3D. Verder laat een oud vissersman u zien, hoe netten werden gebreid of geboet en hoe vissersknopen worden gelegd. U wordt uitgedaagd het ook eens te proberen. Ook kan op aanvraag het spel met de oude mijnklok uit de visafslag worden gespeeld. Hoe het bezoek wordt ingericht hangt af van de wensen van de aanvrager in samenspraak met de gids, die de rondleiding verzorgt (1.5-2.00 uur). De keuzemogelijkheden daarbij zijn:

          -vertoning van de film “Halen” over de visserij aan boord van een kotter.

         -mijnen met de oude mijnklok, ooit gebruikt in de Breskense visafslag.

         - demonstraties netten boeten en breien .  Kostprijs: zie kostenoverzicht  boven.

 

2. Kinderfeestje, begeleid door een museumgids

In het museum kunt u buiten het hoogseizoen (juli/augustus) ook een kinderfeestje houden voor kinderen tot 12 jaar. Behalve een ontdekkingstocht in het museum  kunnen de kinderen tekenen, luisteren naar verhaaltjes over “Walter en Poesof  “Bresko namaken in foam-clay”  met daarbij eventueel een bezoek aan de echte Bresko bij de haven.  Voor ieder kind is er een vruchtensapje beschikbaar. De ouders mogen zelf  versnaperingen meebrengen. Het programma wordt in overleg vastgesteld. Kostprijs:  € 10,00 per kind;  Maximaal 2 ouders/begeleiders: gratis

 

3. Wandeling met een gids van het Visserijmuseum door Breskens.

In combinatie met een museumrondleiding  leidt een gids  u langs vele mooie en historische plekjes in het vissersdorp en langs de haven. Ook het uitkijkpunt op de duinen met uitzicht over de Schelde wordt aangedaan.

Start: Museum.  Tijdsduur: 1 uur.   Kostprijs Wandeling: €. 20,00 (maximaal 20 personen per gids)

 

4. Fietstocht Zee en Land (19 km) met bezoek aan de vuurtoren.

Het Visserijmuseum organiseert in aanvulling op een rondleiding door het Visserijmuseum  ook fietstochten onder begeleiding van  gidsen. Per gids worden maximaal 20 bezoekers/fietsers begeleid.   De tocht begint bij het museum en voert  u langs een duinenroute naar de Panoramaweg, waar de Vuurtoren zal worden bezocht. Daarna gaat u langs de krekenroute naar Groede en dan terug naar Breskens.   In overleg wordt een  koffiestop opgenomen in de tocht. In totaal neemt de tocht 3 uur in beslag.  Mocht u na het fietsen liever op een andere keer het museum bezoeken, dan kunt u  daarvoor  kiezen. Wij geven u dan  een vrijkaartje voor een bezoek zonder rondleiding mee.     

              Kosten: € 8,50 per persoon voor toegang museum  en vuurtoren.

              De kosten van de koffiestop vallen buiten dit arrangement.

              (*) in overleg met de gids kan gekozen worden voor een afwijkend traject voor de fietstocht.

              Indien gewenst wordt bemiddeld  bij het huren van fietsen.

 

5. Rondrit door Breskens met het toeristentreintje.

Na het museumbezoek met rondleiding en mijnen met de oude mijnklok, is er gelegenheid om Breskens te verkennen met het toeristentreintje. De tocht gaat langs de mooiste en meest interessante plekjes van Breskens en omgeving. Een gids gaat met u mee om de geschiedenis van Breskens te vertellen en uitleg te geven over wat u onderweg ziet.

Tijdsduur: rondleiding museum anderhalf uur. Rondrit treintje één uur.

Kosten: museum: zie kostenoverzicht boven.   Rondrit met treintje en gids € 250,-.

 

6. Strandvissen met trekpaarden.  3x per zomerseizoen op nader te bepalen data.

Ook in 2017 organiseren wij in samenwerking met www.trekpaardenwereld.nl  en www.Crea-trends.nl   weer een  klassieke visserij  met Zeeuwse of Vlaamse trekpaarden vanaf het strand bij Breskens.  De data worden nader bepaald. Vanaf de Kaai  bij het museum vervoeren wij u met de Crea-trend express naar het strand voor de demonstratie strandvissen met trekpaarden.

Sponsor van dit arrangement is Jumbo Breskens.

Aanvang: 9.00 uur. Tijdsduur: in combinatie met museumbezoek: de hele morgen.

Kostprijs: € 9.50 per persoon vanaf 4 jaar. Reserveringen: tel 0117-383656 of  per email : visserijmuseumbreskens@outlook.com In verband met beperkte bezoekerscapaciteit is reservering vooraf aan te raden.

 

Het Visserijmuseum organiseert in samenwerking met andere attracties talloze combinatie-arrangementen. Hieronder vindt u de voorbeelden.

 

7. Land en Zee, een dagarrangement, ook te spreiden over meerdere dagen.

Dagarrangement i.s.m.”Het Vlaemsche Erfgoed” in Groede. U kunt deze dag naar keuze in Groede  of in Breskens beginnen.   Het dagprogramma geeft een schitterend historisch inzicht  over de streek.

 

Groede. www.het-vlaemsche-erfgoed.nl

In Groede geeft  het Slijkstraotje een prachtig nostalgisch  beeld van het dagelijks leven van een eeuw geleden terwijl de Lutherse Kerk zelfs teruggaat tot 1741. Daar zijn prachtige verhalen bij te vertellen en dat gebeurt dan ook door een gids als u dat wenst. Aanbevelenswaardig is verder  het inlassen van een koffiepauze met daarbij de  beroemde echte Groese Paptaart. Desgewenst  kunt u  in Groede de lunch  gebruiken. Nadere informatie kunt u vragen via email bij:

 Groedegroepen@zeelandnet.nl of telefonisch op gsm-nummer 06 50 61 79 10

 

Breskens.

Het Visserijmuseum in Breskens geeft een beeld van de zeevisserij in de vorige eeuw, maar u vindt er ook fossielen van honderden miljoenen jaren oud, een vogelzaal met 845 opgezette vogels, 10 zeeaquaria, diverse maquettes van de haven en de Schelde en er zijn talloze modellen van de bruine vloot. De gids vertelt u er graag alles over. In de wisselzaal is een tentoonstelling  ingericht over opgeviste botten van zoogdieren, die vroeger leefden in  het gebied van de toen nog niet bestaande Noordzee. Een speciale attractie is de grote vaarsimulator in 3D. Verder laat een oud vissersman u zien, hoe netten worden gebreid en hoe vissersknopen worden gelegd. U wordt uitgedaagd het ook eens te proberen. Ook kan het spel met de oude mijnklok uit de visafslag worden gespeeld.  Als wisseltentoonstelling hebben we in 2017 een groot aantal navigatie middelen uit het heden en verleden verzameld in de Westerschelde zaal

 

Vervoer: Indien gewenst kan zowel in Groede als in Breskens een gids van het Visserijmuseum bij u in de bus stappen om uw vervoer van de ene locatie naar de andere locatie te laten plaats vinden langs een mooie toeristische route (1 uur). U ziet veel en leert veel. Kosten arrangement:  € 8,- per persoon; Begeleid busvervoer: € 1,00 per persoon

Aanmelding. Visserijmuseum Breskens, Kaai 1-103,  4511 RC Breskens tel. 0031-(0)-117-383656;

Per email: visserijmuseumbreskens@outlook.com  of De Erfgoedwinkel, Slijkstraat 10 , 4503 BC Groede;  tel.  06 50 61 79 10

Per email: Groedegroepen@zeelandnet.nl

 

8.. Bezoek aan de Sint Barbarakerk in Breskens.

Het bezoek voor individuele bezoekers aan de Barbarakerk is gratis. In de maanden juli en augustus is er op dinsdag een rondleiding om 13.30 uur en deze is in principe ook gratis al wordt een vrijwillige financiële bijdrage op prijs gesteld. Voor groepen geldt een prijs van 1 euro per persoon met een minimum van 10 euro, er wordt dan een rondleiding gegeven door een goed geïnformeerde gids. De kosten voor de rondleiding kunnen bij de gids contant worden voldaan. Een combinatie bezoek Visserijmuseum / Barbarakerk is mogelijk.

 

9 Helder als glas.

Het Visserijmuseum heeft voor groepen op aanvraag een combinatiearrangement samengesteld in samenwerking met de Art  & Glas-Studio , Dorpsstraat 10 in Breskens. In de glasstudio wordt aan u een fascinerende demonstratie glasblazen gegeven. Verder wordt u getoond, wat er verder zoal mogelijk is met glas en andere materialen.  Zie  www.Art-Glass-Studio.nl

Een voorbeeldprogramma,  in overleg aan te passen:

13.00 -14.30 u: rondleiding Visserijmuseum  met demonstratie mijnen en netten breien

14.30 -15.00 u: wandeling langs de haven naar de glasstudio Wilt u begeleiding door een gids dan  kost dat  € 20,00 extra voor de gehele groep.

15.00 -16.15 u : demonstratie glasblazen

Kostprijs:  Museum: zie kostenoverzicht boven;

Glasstudio: €  5,00 per persoon,    € 2,50 voor kinderen t.m. 12 jaar

*Indien gewenst kan de wandeling verlengd worden met een koffiepauze. U regelt dit volledig zelf. Het Visserijmuseum kan hierin wel bemiddelen. Bij de Glasstudio is er op donderdagmiddag om 14.00 uur een demonstratie glasblazen voor een ieder, die dat wil meemaken. In juli en augustus wordt er ook gedemonstreerd op dinsdagmiddag om 14.00 uur.  Nadere info Glasstudio : tel 0117- 381737 Reserveringen hiervoor per email: cor.bleeker@hetnet.nl .

 

10. Rondvaart over de Westerschelde met de M.S. Festijn.

Voor groepen organiseert het Visserijmuseum op aanvraag ook een combinatiearrangement, bestaande uit een bezoek aan het Visserijmuseum in combinatie met een rondvaart op de Festijn. Het zien van  zeehondjes op een zandbank is tegen-woordig een redelijke zekerheid geworden.  Bij het sleepnetvissen wordt een visnet over de bodem gesleept en wordt de vangst aan boord geanalyseerd, waarbij kans bestaat op het vinden van prehistorische botten 

Kosten: Museumrondleiding : zie kostenoverzicht boven   

              Boothuur: € 300,00  voor maximaal 30 opvarenden; elke persoon meer € 6,00

              Meerprijs voor huur sleepnetinstallatie, indien gewenst, € 100,00

Rederij de Festijn heeft daarnaast een programma van dagtochten en rondvaarten op vastgestelde data. Zie daarvoor  www.defestijn.nl

 

11. Rondvaart op de Westerschelde met de Jan van Gent. Foto’s schip hier

Het Visserijmuseum in Breskens organiseert in samenwerking met de Noordzeevissers rondvaarten van 1.5 uur voor 8 - 16 personen op de Westerschelde. Naar keuze vaart u richting Cadzand, Vlissingen, Hoofdplaat ("Rondje Plaat") of Terneuzen. Voorafgaand of aansluitend aan de rondvaart krijgt u in het Visserijmuseum uitleg over alles, wat met de Westerschelde te maken heeft. Kostprijs arrangement: € 25,00 per persoon. Kinderen 6 tm. 12 jaar € 13,50. Indien gewenst kan de rondvaart verlengd worden, eten en drinken mag u meebrengen, koffie kunt u aan boord verkrijgen. Reservering: Visserijmuseum   Kaai 1-103  4511RC  Breskens. Tel 0032-(0)117-383656

 

12. Paardenmelkerij Nortier Oostburg

Tijdens het bezoek aan deze melkerij wordt uitleg gegeven over de wijze waarop deze melkerij gestalte krijgt. De trekpaarden zijn ook bekend van het strandvissen (zie 6). Duur 1.5 uur.

Kostprijs: € 6,00 per persoon incl. koffie en cake. Kinderen tot 3 jaar gratis.

Voor meer informatie zie  www.trekpaardenwereld.nl

 

13. Valkeniershof, Klakbaan 5, IJzendijke.

In combinatie met een bezoek aan het Visserijmuseum organiseren wij een bezoek aan de Valkeniershof, waar Marina prachtige shows en demonstraties met roofvogels en uilen geeft. Erg leerzaam, ook voor kinderen. Zie hiervoor verder  www.valkeniershof.nl

 

14. Portaal van Vlaanderen, Binnenvaartweg 9, Terneuzen.

Midden op het sluizencomplex van Terneuzen ligt het interactieve  haveninformatiecentrum “Portaal van Vlaanderen”. U bezoekt de 18 m. diepe brugkelder en  de radartoren en kunt eventueel een rondvaart maken. Voor meer informatie  zie: www.portaalvanvlaanderen.nl .

 

 15. Museum Het Bolwerk, Markt 28,  IJzendijke.

Dit museum is hét informatiecentrum voor de Staats-Spaanse Linies.  Dit unieke complex van verdedigingswerken is tot op de dag van vandaag beeldbepalend voor het landschap van de grensstreek. Voor meer informatie zie www.staatsspaanselinies.eu .

 

16. Pompoenerie de Heidebloem. Watervlietseweg 15,  IJzendijke.

Er zijn meer dan 400 soorten pompoenen,  waarmee heerlijke culinaire produkten, bieren  en sappen zijn te maken. U kunt ervan proeven en ze in het winkeltje kopen voor thuis. Charlotte  leert u alles over de pompoenteelt tijdens een rondgang in en door de kassen.  Voor meer informatie zie www.deheidebloem-charlotte.nl .

 

17.  Kaasboerderij “de Vos”, Helenaweg 4,  Biervliet.

Tijdens dit bezoek wordt uitleg gegeven over de ambachtelijke kaasmakerij. In de boerderij kunnen streekspecialiteiten gekocht worden. Kostprijs: € 3,00 p.p. incl. hapje en drankje.  Voor verdere informatie zie www.devoskaas.nl

 

Nieuw in 2018: Voor touringcarbedrijven

"Dagje op weg in West Zeeuws Vlaanderen" met  Lunch/diner arrangementen

 

Indien gewenst kan het Visserijmuseum bemiddelen bij de plaatselijke horeca als u koffie wilt drinken  en een lunch- of dinerafspraak wilt maken. Voor  de arrangementen, die het Visserijmuseum  doet in samenwerking met de vijf laatst genoemde attracties ( nr 13 t.m. 17) wordt  speciaal aanbevolen de Mauritshof, Mauritsweg 5,  IJzendijke, een zalencentrum met veel mogelijkheden en ervaring. Zie hiervoor  www.mauritshof.eu .

 

 De deelname aan alle arrangementen vindt plaats op eigen risico.

De organisatoren kunnen niet aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.