DE SLAG OM DE SCHELDE 75 JAAR

In  het Visserijmuseum Breskens  is er van 2 April  tot 31 Oktober 2019 een tentoonstelling

over de laatste jaren van de WOII. Operatie Switchback en de strijd in de Breskens Pocket.

Afbeelding met boom, buiten, foto

Automatisch gegenereerde beschrijving

Na de landing in Normandië op 6 juni 1944 trekken de geallieerden vrij snel op richting het noorden. Op 4 september 1944 wordt de havenstad Antwerpen bevrijd. Terwijl de Amerikanen eerst de monding van de Schelde van Duitsers willen zuiveren, wil de Engelse bevelhebber Montgomery zo snel mogelijk richting Duitsland met zijn troepen. Omdat de lijn Brussel – Antwerpen al in geallieerde handen is, kunnen de Duitse troepen van het 15e leger enkel nog via Zeeuws-Vlaanderen ontsnappen. Op 4 september begint men reeds met het overzetten van de troepen van Breskens naar Vlissingen. Op 8 september is er reeds 10.000 man overgezet. Op 10 september krijgt Montgomery toestemming om de bruggen rond Arnhem te veroveren om zo de weg richting Duitsland vrij te maken. De zogenaamde operatie “Market Garden”. Tevens besluit men op dat moment om de terugtrekking van de Duitsers te verhinderen door de haven van Breskens onklaar te maken.

Op 11 september stijgen er van 2 Britse vliegvelden 48 B25 Mitchels en 24 Bostons opgeladen met bommen van 500 pond. Bij de Mitchels bevinden zich 12 vliegtuigen bemand door Nederlandse bemanningen die voor het eerst hun bommen op Nederlands grondgebied laten vallen. Om 15.32 uur vallen de eerste bommen op het haventerrein. De rookontwikkeling is zo sterk dat deze over het dorp waait. De volgende groep bommenwerpers, die om 15.45 uur verschijnen, kunnen hun doel niet meer nauwkeurig bepalen en de bommen vallen dan ook grotendeels op het dorp. In totaal vallen er 451 bommen op Breskens.

De eerste dag zijn er 199 dodelijke slachtoffers te betreuren. De volgende dagen komen er nog 26 mensen bij die overlijden ten gevolge van het bombardement 537 panden zijn volledig verwoest en 151 zwaar beschadigd. De dagen erna vinden er nog een aantal bombardementen plaats. Hierbij vallen er geen burgerslachtoffers. Het effect Van de bombardementen is zeer gering geweest. Op 26 september zijn er reeds 86.100 mensen, 616 kanonnen, 6200 paarden en 6200 voertuigen overgebracht naar Vlissingen. Op 21 september 1944 waren alle dorpen ten oosten van de Braakman bevrijd. De geallieerde troepen stonden op dat moment ten oosten van de Braakman, welke zich vanaf de Westerschelde uitstrekte tot aan de Belgische grens ten westen van Philippine, en ten zuiden van het Leopoldkanaal (een afwateringskanaal vanaf Zelzate tot aan Zeebrugge).

De volgende opdracht was om de “Breskens pocket “met zijn sterke verdedigingswerken langs de kust op te ruimen. Hitler had intussen bevolen de monding van de Westerschelde te verdedigen tot de laatste man en de laatste kogel. Gevolg hiervan was dat er na het oversteken van het 15e leger naar Vlissingen zich nog altijd een groot aantal Duitsers in West-Zeeuws-Vlaanderen bevonden, die zich hevig verdedigden. Vanaf 22 september werd er bij Isabellasluis, ten westen van Philippine hevig gevochten. De geallieerden kwamen hier echter niet verder. Om een opening te maken besloten de geallieerden om vanaf de oostzijde van de Braakman, via de Westerschelde te landen bij Biervliet. Op 28 september meldde Piet de Winde zich, na een nachtelijke zwemtocht via de Westerschelde, bij de geallieerden in Terneuzen en lichtte hen in over de locaties waar zich Duitsers bevonden.

Vanaf dit moment beginnen de voorbereidingen voor de operatie “Switchback”. In de nacht van 8 op 9 oktober werden er vanuit Terneuzen via de Westerschelde landingen uitgevoerd tussen Hoofdplaat en de Braakman in de Paulinapolder en is de operatie “Switchback” aan de gang.Op 10 oktober werd Hoofdplaat bevrijd en de volgende dagen volgden de dorpen in West-Zeeuws-Vlaanderen, waarbij Breskens op 21 oktober werd bevrijd en als laatste op Nederlands grondgebied Sluis op 1 november.

Op 3 november werd Knokke als laatst bevrijd. Na de bevrijding van Breskens keren de bewoners, die gevlucht en ondergebracht waren in andere dorpen en op boerderijen, zoveel mogelijk terug naar het verwoeste Breskens. Huizen die nog bewoonbaar zijn worden direct betrokken, anderen worden voorlopig gerestaureerd terwijl mensen die niet in hun woning kunnen onderdak zoeken bij familie en in de verlaten bunkers.Al vrij snel wordt er van overheidswege een programma opgezet om zo snel mogelijk noodwoningen neer te zetten. Dit duurt echter nog geruime tijd eer men deze kan betrekken.

In de Rabozaal schenkt het museum  aandacht aan het feit dat de Slag om de Schelde dit jaar in 2019, 75 jaar geleden is d.m.v. een tentoonstelling

Vissersteiger: Geallieerde soldaten bevoorraden de landingsvaartuigen.

Afbeelding met vloer, lucht, grond, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Geschut bij Boerenhol: 300 zware kanonnen vuurden richting Sloedam.

Afbeelding met persoon, man, buiten, lucht

Publicatie van visserijmuseum Breskens