Main page =....... www.museumbreskens.nl

                                

E-mail Contact

BRESSIAANSE VISSERSKNOPEN

Bezoekers van het Visserij Museum Breskens kunnen deze knopen oefenen aan de visnetten breitafel,
......... er is dikwijls een oud visserman aanwezig om daarbij behulpzaam te zijn........

TURKSEKNOOP (NL), TÜRKENBUND (DE), LE BONNET TURC (FR) TURKS HEAD (EN)
Turkse knop word toegepast voor veel doeleinden, als versiering, op het voordek.... als stopperknoop op de overloop van de fok, handgreep op de helmstook, handgreep op de bootshaak, op de splitshoorn, of als markering koningsspaak op het stuurwiel (die stond boven bij middenstand roer)

TURKSEKNOOP INSTRUCTIE VIDEO

 

WERPLIJNKNOOP (NL), AFFENFAUST (DE), POING du SINGE (FR), MONKEYFIST (EN)
Werplijn knoop werd gebruikt aan het gooi eind van een werplijn.... eventueel verzwaard met aan de binnenkant een grote ijzeren moer of loden bal om ver te kunnen gooien (Apevuistje)(Keesje) een werplijn was touw van het zelfde type als de loodlijn (Links geslagen sisal met bruine teer getaand ± 25 m). Een "Werplijn" wordt gebruikt om een verbinding tot stand te brengen... bv. tussen 2 schepen... of tussen wal en schip.

WERPLIJNKNOOP INSTRUCTIE VIDEO

 

PAALSTEEK (NL, PFALSTEK (DE), NOED DE CHAISE (FR), BOWLINE (EN)
Wordt gebruikt op plaatsen waar veel kracht op staat en waar je een lus nodig hebt hem en ook nog moet kunnen losmaken bv. "Landvast". Voor 2 touwen van ongelijke dikte aan elkaar te knopen en die je later gemakkelijk los kan krijgen is dat ook bruikbaar bv. verlenging van een ankertouw.

PAALSTEEK INSTRUCTIE VIDEO

 

2 ZOETE LIEFJES (NL), FISCHERKNOTEN (DE), NOEUD DE PECHEUR (FR), TRUELOVERSKNOT (EN)
2 zoete liefjes of vissers knoop dat zijn 2 schuifknoopjes die worden gebruikt door de vissers bij het breien of boeten aan hun netten, om dat dunne touw aan elkaar te knopen..... een goede vervanger voor de platte knoop... 2 zoete liefjes laten elkaar nooit los, ook onderwater niet....

2 ZOETELIEFJES INSTRUCTIE VIDEO

 

HALVE STEEK (NL), HALBERSCHAG (DE), LE DEMI CLEF (FR), THE SINGLE HIT (EN)
Een halve steek en ook de dubbele halvesteek is een stopperknoop, die wordt gebruikt om te voorkomen dat het uiteinde van het touw niet uit je handen schiet, veel in gebruik was de dubbele halve steek ..... bv. het uiteinde van het puts touwtje of uiteinde van een "Werplijn".

HALVESTEEK INSTRUCTIE VIDEO

 

2 HALVESTEKEN (NL), ZWEI HALBER SCHLAGEN (DE), NOEUD DOUBLE (FR), TWO HALF HITCHES (EN)
Twee halve steken was de favoriete knoop van de "Bressiaanders" om hun schepen vast te maken aan aan de palen van het vissers steiger.
Het voordeel is dat hij snel gelegd is... nadeel is dat je hem moeilijk los kan krijgen als er kracht heeft opgestaan.

TWEEHALVESTEKEN INSTRUCTIE VIDEO

 

ACHTKNOOP (NL), ACHTKNOTEN (DE), NOEUD EN HUIT (FR), THE FLAMISH EIGHT (EN)
Een achtknoop is ook een stopper knoop, een verbeterde halve steek zeg maar.... ook wel gebruikt aan het eind van het fokkeval om te voorkomen dat het eind door het blok schoot, kan je beter los maken en voelt beter aan in de hand......

8 KNOOP INSTRUCTIE VIDEO

 

ACHTKNOOP LUS (NL), DOBBELTER ACHTERKNOTEN (DE), NOEUD EN DOUBLE HUIT (FR), DOUBLE EIGHT LOOP (EN)
Een achtknoop lus maken is een snelle en nette manier om goedwerkende lus te maken.... is ook wel redelijk los te krijgen

8 KNOOPLUS  INSTRUCTIE VIDEO

 

MASTWORP (NL), WEBEL EINSTEK (DE), NOEUD DE CABESTAN (FR), THE CLOVE HITCH (EN)
Mastworp wordt gebruikt om een touw de bevestigen aan de mast of paal.... De Bressiaanse mastworp is een mastworp met voorslag met een knoop (halve steek) aan het gaande eind... voor het doorschieten. Nadeel is dat je hem moeilijk los kan krijgen. Ook werd wel de combinatie mastworp met 2 halve steken gebruikt voor aan de meren.

MASTWORP INSTRUCTIE VIDEO

 

PLATTE KNOOP (NL), REFFKOTEN (DE), LE NOEUD PLAT (FR), REEFKNOT (EN)
Met een platte knoop verbindt je twee uiteinden aan elkaar van gelijke dikte.... ingaand en uitgaand part moeten er wel aan dezelfde zijde in en uit komen.
Is dat niet het geval dan is het een "Oude wijf".

PLATTEKNOOP INSTRUCTIE VIDEO

 

ANKERSTEEK (NL), RORINGSTEK (DE), NOEUD DE GRAPIN (FR), SHEEPSHANK (EN)
Anker steek, de naam zegt het al... om een touw te bevestigen aan het oog van het anker of aan een "Harp of D" sluiting....of..... een afmeer ring in die veel gebruikt wordt in jacht havens, eventueel in combinatie met 1 of 2 halve steken.....Nadeel is dat je hem moeilijk los kan krijgen.

ANKERSTEEK INSTRUCTIE VIDEO

 

SCHOOTSTEEK (NL), SCHOTSTEK (DE), LE NOEUD D' ÉCOUTE (FR), SHEETBEND (EN)
De Schootsteek is uitermate geschikt om 2 touwen van ongelijke dikte aan elkaar te knopen..... In het dikste eind moet je de lus leggen.. Ook geschikt om het lusje van een vlag dat standaard aan de bovenkant zit, aan de vlaggelijn te knopen.....

SCHOOTSTEEK INSTRUCTIEVIDEO

 

KORTE WERPLIJN KNOOP (NL), WURFKNOTEN (DE), NOEUD DE FRANSISCAIN (FR), HEAVINGLINE KNOT (EN)
Korte werplijn knoop is snel gemaakt als je een hieuwtouwtje naar de wal moet opgooien van een dikkere meertros... altijd goed opletten bij het opschieten op je arm zodat de lijn goed kan uitlopen.... met zo'n knoop kan je max. 10 m gooien....

KORTEWERPLIJN INSTRUCTIE VIDEO