HET CONSERVEREN of behandelen van netten tegen rotting met cachou

Tot ca. 1960 werden netten in Breskens die van katoen, hennep, vlas of sisal waren geconserveerd tegen rot.... Dat ging als volgt in zijn werk: de cachou of taan werd opgelost in een grote ketel (gekookt) daar werd het visnet in zijn geheel ingestopt.... 24 uur laten staan en dan drogen.....Deze handeling werd in de zomermaanden 1 x per 14 dagen uitgevoerd... in de winter minder (kouder water bevat minder bacteri3n)

Op de haven in Breskens  stond in die tijd een hele grote ketel van nettenmakerij Jan Erasmus daarin kon een groot haringnet (spannet) (atoomkor) in zijn geheel in.....

(Atoomnet, een groot trechtervormig net met een vierkante opening dat werd voortgesleept door 2 vaartuigen)

Image001.jpg

 

Hieronder verschillende benamingen van het Bressiaanse woord kesjoe ......

Cachou


ca - chou [-` sjoe] (Frans) de -woord (mannelijk)
ingedikt sap van verschillende bomen en heesters, dat als verf- en geneesmiddel of conservering middel werd gebruikt

Catchou

Ontsmettende, conserverende bruingele verfstof, een aftreksel van eiken of wilgenschors, waarmede visnetten en zeilen werden behandeld.

 

Taan


Middel waarmee visnetten en katoenen zeilen geconserveerd werden. Naam van diverse mengsels waarin de volgende bestanddelen verwerkt kunnen zijn: sap uit wilgen of eikenschors, bruine teer, cachou en soms ook lijnolie en gebrande cichorei.

Cachou, catechou, katsjoe:

Sap uit de schors van de acaciaboom. (dit was de beste... kwam uit de Belgische Congo)